Styl życia w domu drewnianym mnie nieodzownie kojarzy się ze zdrowiem i zależnością od tego co wokół nas... to zaś bezpośrednio przekłada się na "manewry kuchenne".
Okres przełomu lata i jesieni to czas w którym na moim stole królują cukinie, dynie i kabaczki, pod wszelkimi możliwymi postaciami. Warzywa "nie skomplikowane" zarówno w uprawie w przydomowym ogródku jak i przygotowaniu do spożycia - sami zobaczcie:
ZAPIEKANKA Z KABACZKA
Z kuchnią mam tyle wspólnego, że potrafię trochę zaimprowizować na temat. Nadzienie w postaci ryżu z mięsem i przyprawami przygotowała moja lepsza połowa. Mnie pozostało obrać kabaczka, przekroić na pół i wydrążyć miąższ. Obrane kabaczki natarłem solą i posypałem ziołami. Kabaczek ma bardzo delikatny smak - idealnie komponujący się z innymi dodatkami, o bardziej intensywnym smaku czy aromacie. Cóż jeszcze można dodać? Na działce pięknie zieleni się jesienny szpinak, więc zrywam dwa liście. Do tego ozdobna pietruszka, kilka listków lubczyka... Co by tu jeszcze... jest jabłko - odłożyłem bo winne i twarde, ale do zapiekanki będzie doskonałe. Wyłożyłem dno kabaczków zieleniną i cząstkami jabłka, a na to nadzienie "gołąbkowe" czyli doprawione mięso z ryżem. Jeszcze tylko plastry pomidora dla efektu kolorystycznego, odrobina cebuli, czosnku i do piekarnika. Ja, w warunkach "polowych", muszę je poddusić w dużym garnku. Podlewamy nieco wodą aby się nie przypaliły i po ok. 15 minutach zapiekania dodajemy nieco żółtego sera (najlepiej o intensywnym smaku - ja dodałem cheddar). Po chwili na roztopienie sera posypujemy świeżą zieleniną i możemy delektować się bogactwem smaku... choć może jeszcze łyżeczka przecieru z malin... Pyyyychaaaaa :-)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum