Wysłany: 2020-03-30, 14:02 Pokrzywa - wiosenne źródło witamin, minerałów i
Pokrzywa, któż jej nie zna :-) Wiosną (jak tylko ziemia rozmarznie) możemy zbierać świeże ziele - jeśli jest jej dużo, to razem z kłączem. Zastosowanie ma całe ziele, zawierające (za dr. H. Różańskim!):
- wit C: 100-270 mg/100 g
- karoten: do 20 mg/100 g
- ksantofll: 0,12%
- fitochinony, czyli wit. K - 0,64%
- sole mineralne (żelazo, wapń, krzem, mangan, magnez, potas, fosfor i miedź)
- acetylocholinę
- ryboflawinę
- kw. pantotenowy
- tiaminę
- kw. mrówkowy
- kw. krzemowy
- krzemionkę
- garbniki
- flawonoidy
- kw. foliowy
- i wiele innych!
Całe ziele zbieramy w okresie wiosennym, do czerwca! Później pozyskujemy górne części pędów. Używamy świeże lub wysuszone w ciemnym miejscu o temp. do 40o C.
Działanie pokrzywy.
Ziele wraz z kłączem działa silniej. Pokrzywa posiada właściwości przeciwzapalne i antyseptycznie. Zawarte w niej mikroelementy ułatwiają trawienie, zmniejszają stężenie glukozy we krwi; zwiększają liczbę krwinek czerwonych i zawartość hemoglobiny we krwi, likwidują niewielkie wiosenne i zimowe hipowitaminozy, ogólnie wzmacniają organizm, zwiększając odporność organizmu. Pokrzywa usuwa z organizmu toksyny zarówno te powstałe w wyniku przemiany materii jak i znajdujące się w pożywieniu;
Reguluje przemianę materii i zapobiega przedwczesnemu starzeniu się organizmu.
Pokrzywa dostarcza m.in. krzemionkę przeciwdziałającą miażdżycy.
Wskazania:
nadciśnienie, cukrzyca, nadczynność tarczycy, miażdżyca, pękanie naczyń krwionośnych, choroby zakaźne, przeziębienie, reumatyzm, artretyzm, choroby układu oddechowego, zaburzenia trawienia, choroby włosów.
Pokrzywę możemy stosować zewnętrznie i w postaci wyciągów:
Jak stosować - receptury i wskazania dr. Różańskiego
Napar: 2 łyżki kłączy, ziela lub liści zalać 2 szkl. wrzącej wody; odstawić na 30 minut; przecedzić. Pić 3-4 razy dz. po 200 ml;
Macerat: 4 łyżki świeżego zmielonego ziela lub liści zalać 1 szkl, wody o temp. pokojowej; wytrawiać 6-8 godzin; przecedzić; pić jak napar.
Odwar: 3 łyżki kłączy wraz z zielem zalać 2 szkl. wody; gotować 5 minut; odstawić na 30 minut; przecedzić. Pić jak napar.
Sok pokrzywowy: świeże ziele i (lub) liście zmielić maszynką do mięsa i zalać wodą przegotowaną do połowy; przykryć i odstawić na 8 godzin; przecedzić. Masę roślinną nie wyrzucać lecz przepuścić jeszcze przez sokowirówkę. Oba wyciągi połączyć. Przechowywać w lodówce nie dłużej jednak jak 5 dni. Zażywać 4 razy dz. po 2 łyżki.
Ekstrakt pokrzywowy: do 1 szkl. suchych lub świeżych, zmielonych liści, albo ziela wraz z kłączem wlać 100 ml alkoholu 40-70% lub gliceryny; wytrawiać 7 dni; przeflltrować. Wyciąg wydusić z masy roślinnej. Zażywać 3-4 razy dz. po pół łyżeczki.
Olej pokrzywowy: pół szkl. świeżego lub suchego ziela albo liści zalać 100 ml oleju o temp. 60o C; wytrawiać 7 dni; przefiltrować. Zażywać 3 razy dz. po 1 łyżce. Olej pokrzywowy można mieszać też z innymi olejami ziołowymi i podobnie stosować, np. z olejem morszczynowym, nagietkowym, arnikowym, żywokostowym.
Nalewka pokrzywowa: pół szkl. ziela, liści lub kłączy zalać 300 ml wódki; wytrawiać 14 dni; przefiltrować. Zażywać 3-4 razy dz. po 5 ml.
Alkoholatura zimna: pół szkl. świeżego i zmielonego ziela lub kłącza zalać 300 ml alkoholu o temp. pokojowej; wytrawiać 14 dni; przefiltrować. Zażywać 3-4 razy dz. po 5 ml.
Miód pokrzywowy: do 100 ml wyciągu alkoholowego z pokrzywy wlać 100 ml miodu; wymieszać. Zażywać 3-4 razy dz, po 1 łyżce.
Proszek pokrzywowy: suche liście lub ziele zmielić w młynku do kawy na pył. Zażywać 3-4 razy dz. po 1 płyskiej łyżeczce; dobrze popić.
Informacje i receptury są autorstwa dr. Henryka Różańskiego, a więcej na ten temat znajdziecie w jego serwisie: www.rozanski.ch
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum